Zaken doen in/ en met Polen.

Polen is booming-business! Met 4 a 5 % groei per jaar staat Polen in de top 3 landen die het beste op de Europese markt presteren. Daarom is het niet onwaarschijnlijk dat nog meer Nederlandse bedrijven zaken met Polen gaan doen.

Maar hoe zijn Polen in het zaken doen, hoe is hun handelsmentaliteit en wat zijn de overeenkomsten?

Polen zijn net als Nederlanders rasechte handelaren. Er zijn veel overeenkomsten in het zaken doen maar toch dien je aantal dingen in acht te nemen. De Poolse cultuur is open en gastvrij maar in zaken kunnen Polen hard zijn, zeker als het gaat om de onderhandelingen. Polen sluiten niet snel compromissen zoals Nederlanders die vaak aan win-win situaties denken. Polen willen het beste voor de laagste prijs of zoals we in het Nederlands zeggen: “Voor dubbeltje op het eerste rij zitten”.

Polen zijn snel wantrouwend en daarom moet er hard aan de vertrouwensband gewerkt worden. Denk hierbij aan lunches, diners en gezellig drankje in de kroeg. etc.  Polen doen zaken met vrienden. Vrienden kan je vertrouwen en pas dan kan je denken aan compromissen. Een vriend wordt je niet na het eerste diner of lunch, er zullen dus meerdere ontmoetingen moeten komen. Nederlanders zijn hier vaak te ongeduldig voor.

Polen zullen nooit overhaastige beslissingen nemen en daarom kan er lang op een beslissing gewacht moeten worden. Kijk niet raar van op als er nog vele wijzigingen in de stukken moeten komen.  Ook zullen de onderhandelingen en/of vergaderingen buiten het kantoor zoals tijdens een diner weer verder worden besproken.

Wanneer de vertrouwensband is opgebouwd kunnen er serieuze zaken gedaan worden en zo ook overeenkomsten worden gesloten. Na een succesvolle deal wordt er meestal een feestje gegeven, dan kan in een restaurant maar in sommige gevallen ook in de bar of een kroeg. Er wordt vervolgens veel getoast op goede samenwerking. Er worden vaak cadeaus gegeven dus vergeet niet iets mee te nemen, jullie zijn immers vrienden geworden.

Je zult merken dat wanneer je (zaken)vrienden bent er heel veel deuren open gaan en er veel mogelijk is.

Mocht je nog vragen hebben neem dan contact met ons op. Wij zullen je graag helpen.

9,6 miljaard Euro

Nederlandse export naar Polen in 2014

6 miljaard Euro

Poolse export naar Nederland in 2014

38,5 miljoen inwoners

Aantal inwoners in 2015

3,5% groei

Poolse economische groei in 2015